Buxusmot in opmars
De rupsen worden ongeveer 4 cm groot en zijn felgroen met een zwarte kop en zwarte lengtestrepen. De pop is aanvankelijk felgroen met donkere strepen en vlekken; hij verkleurt later naar lichtbruin tot bruinachtig. Tussen april en september komen twee tot drie generaties tot leven en volwassen motten kunnen zich tot 10 kilometer ver verspreiden. Hoe je de buxusmot verdelgt lees je verderop in dit artikel.
Hoe pak je de rups preventief aan?
Om dit op een efficiënte manier aan te pakken maak ik een onderscheid tussen de curatieve en de preventieve aanpak. Wil je een goed resultaat? Dan doe je beide. De buxusrups of mot is gelukkig goed te bestrijden.
Hoe ga ik tewerk?:
1. Begin preventief
o Controleer je buxus in de vroege lente (zo rond eind maart – begin april).
o Ga met je handen door de struik om te zien of je nog geen rupsen ziet. Er zijn ingesponnen, maar ook niet-ingesponnen rupsen die de winter doormaakten en op dat moment al op zoek gaan naar voedsel: blaadjes van je buxus dus. Door het wegknippen en vernietigen van de haarden samen met schade en de daarin aanwezige rupsen, is het mogelijk om verdere verspreiding te beperken. Voer spinsels, snoeiafval en rupsen altijd af in een goed gesloten zak, zo vermijd je dat rupsen kunnen ontsnappen. Controleer verder dit seizoen de planten goed.
o Verzamel ze in een emmer en vernietig die beesten.
o Zie je het niet zitten om ze uit je struik te plukken? Gebruik dan een eenvoudige spray op basis van pyrethrum (zo hou je het milieuvriendelijk) en spray één keertje op elke rups.
2. Nog steeds preventief, monitor de aanwezigheid van de (buxus)motten.
1. Een héél belangrijke stap! Dit is je persoonlijke alarmsysteem want de funnelval vertelt je wanneer ze in aantocht zijn. Ik zie zelf meest effect met de funnelval met capsules. Dit werkt met feromooncapsules of met een gel. De zijn rubberen capsules waarop feromonen (Feromonen sexlokstoffen die de motten aantrekken) zitten waardoor de motten worden aangetrokken en letterlijk in de val lopen. Zijn er motten in de buurt? Dan zal de val je vertellen of het zo is. Veel motten (meer dan 20)= veel vraat binnen een paar weken. En dan kan je weer beginnen met stap 1: uitplukken!
Hoe bestrijd je de rupsen en de motten?
1. Curatief behandelen (lees: sproeien) als je denkt ze niet allemaal te pakken te krijgen. Dit kan je doen door de rupsen te bespuiten met een natuurlijke insecticide die bestanddelen bevat als pyrethrum. Hiermee dood je de aanwezige of overblijvende rupsen.
o Wanneer? Heel belangrijk hierbij is om het juiste tijdstip te hanteren. Idealiter is dit bij de eerste generatie in het begin van het seizoen, meestal eind maart begin april. Hou je buxus goed in de gaten. Een tweede keer bespuiten, tussen 1 à 2 weken na de eerste bespuiting.
o Hoe? Breng het product aan met een sproeier, liefst een zeer krachtige blazer. Heb je die niet, overweeg dan het te laten doen door een professionele tuinaannemer. De reden hiertoe is dat de insecticide enkel werkt wanneer het product contact maakt met de rups (voor alle producten is dat zo). Een krachtige blazer is in staat om het product tot diep in de buxus te blazen, met een gewone rugsproeier lukt dat minder goed
2. Vervolg opnieuw met een preventieve behandeling om te vermijden dat er nieuwe generaties ontstaan.