Over ons

Tof dat jij onze afdeling wil leren kennen!

In 1920 werd de boerengilde “Sint-Isidoor” opgericht.  De slogan “ieder voor allen en allen voor ieder” bevatte toen de kern van de maatschappelijke strijd die door verscheidene bevolkingsgroepen werd gevoerd.  Ook in Land- en tuinbouwkringen werden pioniers gevonden om op het lokale vlak onderlinge hulp, de solidariteit, de beroepsbekwaamheid, de emancipatie in ruime zin, gestalte te geven.  Zij werden nagestreefd binnen een christelijke bewogenheid die het individualisme bekampte en de samenhorigheid bevorderde. 

De familiale plattelandsgeest bleef gelukkig op tal van plaatsen bewaard maar het echte landbouwleven kon zich slechts, steeds verder van de woonkernen weg, handhaven. 

De Landelijke Gilden zien het levenslicht in 1972. Op lokaal niveau betekent dit een opsplitsing van de boerengilde. Enerzijds komt er een socio-culturele vereniging die vanaf dan open staat voor alle dorpsbewoners - de landelijke gilde - en anderzijds is er de bedrijfsgilde, die verder de professionele belangen van de boeren behartigt.

De eerste jaren profileren de Landelijke Gilden zich vooral als dorpsvereniging. Naar het einde van de jaren 80 worden de bovenlokale besturen uitgebouwd en wordt de gewestelijk werking belangrijker. De Landelijke Gilden worden een plattelandsbeweging. In de jaren '90 treden inhoudelijke en dossiermatige thema's sterker op de voorgrond. Vandaag zijn de Landelijke Gilden een gezinsbeweging voor plattelandsbewoners die bouwt aan een leefbaar platteland in al zijn aspecten ...

Mensen verenigen en bewegen zijn elementen van belang bij de werking van de Landelijke Gilde.  In onze parochie, in ons eigen dorp ontplooit de Landelijke Gilde een dynamisch verenigingsleven met een brede waaier van activiteiten.  Het ledenbestand krijgt een ander uitzicht.  Dit zorgt voor een accentverschuiving bij de werking.  Wij hopen evenwel de nodige creativiteit aan de dag te kunnen leggen om met enthousiasme de uitdaging aan te kunnen.  Hiervoor rekenen we op het begrip en de medewerking van onze leden.  Wij danken hen voor het vertrouwen dat zijn in onze vereniging stellen.

 

 

Ledenevolutie door de jaren heen:

1920:  20 leden

1925: 163 leden

1940: 169 leden

1960: 122 leden

1990: 146 leden

1995: 175 leden

2000: 203 leden

2005: 239 leden

2008: 300 leden

2010: 320 leden

2012: 333 leden

2015: 360 leden

2019: 379 leden

Elk gebruik van enige informatie op deze website is uitdrukkelijk uitgesloten zonder voorafgaand schriftelijk akkoord.

Als gevolg van de wet op de privacy van 8 december 1992, heeft iedereen het recht om gegevens (of beeldmateriaal) met betrekking tot zijn eigen persoon of zijn/haar minderjarige kinderen, van deze site te laten verwijderen.  Wil je een foto laten verwijderen, stuur dan een mailtje naar lglovendegem@gmail.com

 

 

 

Over Landelijke Gilden

Heb je een warm hart voor het platteland en ben je graag onder de mensen? Dan is Landelijke Gilden de vereniging voor jou! Het hele jaar door organiseren de vrijwilligers van onze 900 afdelingen leuke activiteiten in hun dorp.

  • In het tuinseizoen krijgt je interessante tuintips tijdens een tuincursus of bij een bezoek aan één van de Open tuinen. Want in het laatste weekend van juni zetten honderden tuineigenaars hun deuren open voor het grote publiek. Landelijke Gilden heeft zelfs een tuinaanbod voor leerkrachten en leerlingen lager onderwijs: de Schooltuin! Met de Schooltuin willen we kinderen op een speelse manier laten kennismaken met tuinieren.
  • In de lente en zomer laten we je proeven van alle facetten van het platteland. Op de fiets ontdek je samen met je familie en vrienden de mooiste plekjes. Of ga je liever te voet de velden verkennen tijdens een dauwwandeling met nadien een lekker ontbijt? Als je wel van een wedstrijd houdt, dan is de Nationale streekzoektocht misschien iets voor jou? Te voet, met de fiets of met de auto, onderweg laten we je genieten van lekkere hapjes en streekproducten. Geïnteresseerd waar al dat lekkers vandaan komt? Tijdens de Dag van de Landbouw op de derde zondag van september ontdek je hoe het echt werkt.
  • Ook in het najaar zitten onze afdelingen niet stil. Je kan er leren, ontdekken, cultuur beleven en feesten. Zo organiseren heel wat landelijke gilden kookcursussen. Daarnaast kan je bij Landelijke Gilden terecht voor talrijke cultuurmanifestaties. Om het jaar af te sluiten of tijdens speciale feestdagen organiseren veel lokale afdelingen een diner of feestmaaltijd. Altijd brengen we mensen samen in een gezellige sfeer waar amusement en genieten centraal staan.

Het hele jaar door zet Landelijke Gilden zich als plattelandsvereniging in voor de leefbaarheid van de plattelandsdorpen. Het behoud van de dorpsschool, veilig fiets- en wandelverkeer, de bescherming van de open ruimte, de sociale samenhang in het dorp, het zijn thema's die Landelijke Gilden nauw aan het hart liggen.

Ook zin om lid te worden van onze gezinsvereniging? Je kan deelnemen aan onze activiteiten en je ontvangt daar boven op 6 keer per jaar het plattelandsmagazine Libelle Nest en ons ledenblad Buiten in de bus.

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.