verzorging van kerstster na de feestdagen

Als een kerstster haar bladeren laat vallen, is dat meestal te wijten aan kou en tocht. De uit Mexico afkomstige plant heeft daar namelijk een hekel aan. Thuis heeft de kerstster graag een licht, tochtvrij plekje zonder direct zonlicht bij een temperatuur van 15 tot 22 graden.

Water geven: niet te veel, maar ook niet te weinig

Kerststerren doen het uitstekend als  je ze regelmatig voorzichtig wat lauw water geeft. Als de wortels uitdrogen, laat de plant haar bladeren vallen. Maar als ze daarna weer water krijgt, herstelt ze zich meestal. Bij te veel water is de kerstster minder vergevingsgezind: de bladeren worden geel en vallen af, de wortels beginnen te rotten en in het ergste geval geeft de plant compleet de geest.

Plantenvoeding is tijdens de bloeitijd niet nodig. Is de plant uitgebloeid? Dan volstaat het om eenmaal per maand wat kamerplantenvoeding bij het gietwater te doen.

De plant opnieuw aan de bloei krijgen

Na de bloei vallen de kleurige schutbladen af en verandert de kerstster in een weelderige bladplant. Om ervoor te zorgen dat de kerstster weer stipt rond de feestdagen haar kleurige schutbladen ontwikkelt, moet ze eerst minstens acht weken lang veertien uur per dag in het pikdonker staan.

Zelfs de kleinste hoeveelheid licht tijdens die donkere periodes zorgt ervoor dat de plant niet tot bloei komt. Het is dus wel mogelijk om de kerstster opnieuw in bloei te krijgen, maar het is heel wat eenvoudiger om rond de feestdagen een nieuwe plant te kopen.

Tips bij de aankoop van een kerstster

  • Let er al bij de aankoop op dat de kerstster op een warme en tochtvrije plek staat. Planten die bij de deur van de winkel of zelfs buiten worden verkocht, hebben meteen al een kleinere overlevingskans dan sterren die er in de winkel warmpjes bijstaan.
  • Ook op weg naar huis moet de plant worden beschermd tegen kou en tocht. Wikkel haar dus goed in papier en neem haar zo snel mogelijk mee naar huis.
  • Controleer bij aankoop de vochtigheidsgraad van de wortels worden: te nat is ongezond.

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Meer nieuws

Actie tegen zwerfvuil op het platteland

De Boerenbond en Landelijke Gilden gaan daarom 6500 bermbordjes plaatsen langs alle Vlaamse akker- en weideranden, om mensen te sensibiliseren.

Landelijke gilde Lovendegem op facebook

Vanaf heden is onze gilde ook actief op Facebook via volgende link: https://www.facebook.com/pg/landelijkegildelovendegem/posts/?ref=page_internal

Sneukeltoer LG Sleidinge op zondag 5 mei (voorverkoop zondag 7 april)